Comuna Sendreni

   

   

   

   

   

- Site-ul oficial al comunei Sendreni, judetul Galati -


Cultura Educatie Religie Asistenta sociala Asistenta medicala

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Actuala biserica este construita din anul 1864, iar conform inscriptiilor atasate pe icoane rezulta ca s-a finalizat în anul 1865. Constructia este din caramida subtire lucrata de mesterul rus Maistoru Tudor, care a si cladit biserica cu prezenta configuratie. De la construire pana in prezent Biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril a Parohiei Serdaru a fost deservita de urmatorii preoti: pr Dumitru Sendreanu, pr Emanoil Bogatu care din 1908 a devenit protopop de Tulcea, pr Boris Nedu (1908 – 1911) dupa care acesta pleaca prin transfer la Biserica Sf Spiridon din Galati.
Intre 1910-1911 sub pr Boris Nedu, cu un ajutor dat de Primaria Sendreni, s-a refacut peretele de nord al bisericii, iar receptia lucrarii a avut loc dupa instalarea pr. Constantin Andrei care a pastorit din 1911 pana in 1927. Din 1927 pana in 1947 a urmat pr. Constantin Tebeica. Din 1947 pana in 1962 pr Savin Aurelian, data la care prin schimb reciproc a venit preotul Dicu Toma care a functionat pana in 1976, an in care a revenit la parohie pr Savin pastorind pana in anul 2000. Din anul 2000 parohia este pastorita de pr Oprea Lucian , iar din anul 2009 prin hotararea Permanentei Sf Arhiepiscopiei a Dunarii de Jos este numit un nou preot slujitor in persoana pr Nicolae Danila care actualmente este parohul acestei Biserici.
Biserica a fost vizitata de prof. N. Iorga in 1914 cu ocazia participarii sale la sfintirea Bisericii din Movileni, vizita in care a ramas profund impresionat de Icoana Sf Ioan Botezatorul despre care spunea: "E una din cele mai expresive icoane a Sf Ioan Botezatorul".
In anul 1925 prin sprijinul Prefecturii din judet s-au facut din nou reparatii capitale. Tot atunci s-a facut si cafasul, iar stranile au fost donate de Parohia Sf Spiridon din Galati. Tarnosirea (sfintirea) s-a facut de catre Episcopul Cosma al Dunarii de Jos. O alta reparatie a avut loc in anul 1964 in timpul pr Dicu Toma, lucrare ce s-a realizat prin participarea efectiva a credinciosilor, dar si a episcopiei.
In perioada 2001 - 2008, in timpul pastoratiei pr Oprea Lucian s-a realizat un complex parohial ce include trapeza, cancelarie parohiala, bucatarie si camera de protocol. Acest complex este realizat in proportie de 90%. De asemenea, intre anii 2008 -2009, s-a renovat biserica parohiala printr-o reparatie generala ce a inclus subzidirea exterioara si elevatia interioara, realizarea unui pridvor nou, finisare exterioara in praf de piatra si acoperis nou integral. Lucrarile de consolidare din perioada 2007-2009 au fost realizate si prin sprijinul Consiliului Local Sendreni.

Copyright @ Primaria Sendreni Realizat de ProiecteSoft.Net